Tutustumiskäynnit Hällin myllyllä ja Sanginjoen Sorvossa

Tarina vanhasta myllystä
”On mylly vanha - sammaleiset seinät ovat sen, niin harvoin enää myllyn kivet pyörii kolkaten….”

Oulujoki-Seuran johtokunta oli 14.8.2015 kutsuttu Pikkaralaan tutustumaan vanhaan myllyyn Marjatta ja Kalle Hällin pihapiirissä. Ystävällisen vastaanoton jälkeen tutustuttiin myllyn ulkonäköön. Kalle oli remontoinut jo pahasti rappeutuneen rakennuksen. Vesikatto, vuorilaudat, ikkunat ja ovet hän oli tehnyt entisen mallin mukaiset ja maalannut kaiken alkuperäiseen malliin. Katselmus antoi hyvän kuvan hyvin suoritetusta työstä. Noin seitsemänkymmentä vuotta vanha rakennus on nyt entisöitynä muistuttamassa kylän elämästä silloin, kun se eli vielä täysin maatalouselinkeinosta. Kunnioitettava teko mittavan työmäärän ja rahallisen satsauksen uhraajilta. Rakennus on kaunislinjainen.
Myllyn sisäpuoli viritti monenlaisia jutun aiheita. Keskusteltiin jokivarren myllyistä yleensä ja niiden käytöstä. Muisteltiin mylläreitä. Keskusteltiin myllyjen tekniikoista. Jauhojen tekemisestä ihmisille leipäjauhoiksi ja erikseen rehuiksi eläimille.
Kymmenkunta tutustujaa olivat hyvin kiitollisia isäntäväelle mielenkiintoisesta esittelystä.


Sakari Pesämaan tekstiä Kalle ja Marjatta Hällin myllyllä 14.8.2015. 

Pirkko Sorvari esitteli Oulujoki-Seuran johtokunnalle ja Turkansaaren museon henkilöille Sanginjoen Sorvosta 1960-luvulla Turkansaareen siirretyn savupirtin kivijalan paikkaa 14.10.2015. Kuvassa museon henkilö, Pirjo Karhu, Pirkko Sorvari, Pirjo Bastman, Erkki Suvanto ja Patrik Franzen.

 

 

 

Esittelyn jälkeen katseet suunatutuivat ympäristöön.

Katselmoinnin jälkeen kokoonnuimme Senja Holtinkosken pirttiin nisu- ja leipäjuustokahveille.

Ekskursion aikana kuultiin monta tarinaa ja taisipa lähteä mukaanviemisiksi museoesineitä Turkansaaren savupirttiin sijoitettavaksi. Matkan seurauksena Turkansaareen sijoitettu savupirtti alkoi elää.